Denna hållningslära. Som nog är ett av de ämnen jag ständigt kan förlora mig in i långa monologer om. Som alla tror de de behöver, men få vet vad det är. Ett av de absolut vanligaste svaren jag får när jag säger att "Jag arbetar mycket med folks hållning" är "Ja, jo, jag vet ju att jag har så dålig hållning". Tyvärr verkar detta inte innebära att folk är medvetna om hur enkelt det är att skapa en bättre hållning. Intresset blir genast brinnande när jag nämner saker som "hållningsövning" eller "dynamisk stretch". Dags att reda ut begreppen!
Sitter hållningen verkligen i axlarna? Nja, inte enbart. En god hållning handlar om hela kroppen. Vilket också innebär att hållningen inte heller bara sitter i ryggraden. Om vi utgår från att den friska kroppen är en rätt bra uppfinning, gjord för att användas och fungera, utan smärta, stelhet och rörelseinskränkningar, handlar hållningsträning om är att träna sig själv att bära kroppen på det sätt den är gjord för att bäras. Att vara balanserad, lika stark på båda sidor om en led, och att rörelsemöjligheten i den leden är så stor som den är gjord för att vara. En muskel som är precis lagom lång, i precis rätt läge, och har precis rätt möjlighet till rörelse, kommer fungera optimalt.
Hur ser då en bra hållning ut? Det jag tittar efter kan t ex vara: Fötter (pekar rakt fram, tyngden mitt i foten), knän (pekar framåt, är sträckta vid stående), höfter (i jämnöjd och med bäckenet neutralt vinklat), ryggens naturliga kurvatur (som ska vara en S-form, dock inte överdriven), axlarna (i jämnhöjd samt i rätt läge. Inåtvinklade tummar avslöjar stelhet och inskränkning i framsida axel och/eller bröstrygg), nacken och huvudet (örat över axeln, ögonen i våg). En lodlinje, rakt igenom örat, axelleden, ländkotorna, höftleden, en sträckt knäled och strax framför den yttre fotknölen.
Den vanligaste problematiken är det jag kallar "säcka-ihop-hållning". Den där sköna datasittarhållningen, med utåtvinklade fötter, lätt böjda knän, höften under sig, putmage, sluttande axlar och gamnacke. Speciellt är det effekten av de sluttande axlarna jag ofta möter som massör, i form av stela, "knöliga" bröstryggar, ömma axlar och tendenser till nackspärr och/eller spänningshuvudvärk. Hela vårt liv pågår idag med armarna i midjehöjd eller högre framför kroppen, och gärna sittande "pösmunk" på en stol, vilket ger upphov till stelheter som orsakar och förstärker just den här problematiken. Det är alltså inte bara ett resultat av slapphet som gör att folk sluttar framåt med axlarna, utan en effekt av för starka och stela bröstmuskler, i kombination med uttöjda, irriterade och försvagade muskler i bröstryggen. En enkel förklaring till varför vi, vid uppmaningen att "sträcka på oss!" orkar detta i typ 2,5 minut, innan magen åker ut och axlarna fram igen.
Att ha en god hållning klär oss inte bara rent fysiskt genom att få oss att se längre, stoltare, smalare och starkare ut, utan påverkar oss faktiskt också mentalt. Det finns ett samband mellan hur man håller kroppen och hur man känner sig inuti. Pröva att le stort en stund, äkta eller inte. Plötsligt är det lätt att känna sig lite gladare än förut! För att koppla detta till hållningsläran - tänk dig att du ska hålla världens läskigaste presentation på jobbet/i skolan. Du känner dig som den minsta nervösaste lilla människa någonsin. Hur håller du kroppen? Axlarna vid öronen, blicken sänkt? Att våga sträcka upp dig, släppa ner axlarna och höja blicken kommer att få dig att känna dig lite tryggare. Här kommer också bonusen - lyssnarna kommer se din hållning och tro att du är en riktigt modig typ. Och behandla dig som en riktigt modig typ. Som i sin tur får dig att känna dig som en ganska modig typ. Och vidare på det spåret!
Det är enkelt att träna sin hållning. Du behöver inget gym, egentligen inte ens några verktyg. Det du behöver är någonting i vardagen som ständigt påminner dig om hur du sitter, står och går. Kör du mycket bil är vägmarkeringar, hastighetsskyltar och bilfärger kanonbra. Är du en telefonpratare kan ett vanligt förekommande ord (och, eller, i morgon) funka bra. Sitter du framför datorn kan en tangent bli synonymt med sträck upp dig, sug in magen och rulla lite med axlarna. När du står och pratar med en kollega, plantera fötterna stadigt på jorden, stå mitt i benen och sug in magen. Detta tar ingen tid. Men det är träning.
Vill man träna finns det massor av roliga, effektiva övningar att ta till. Core-träning är bra för att hitta in till den där stadigheten som behövs för att orka hålla upp kroppen en hel dag. Roddövningar med fokus på teknik kommer stärka upp bröstryggen och på sikt ta bort de där knöligheterna. Stretcher för bl a bröstmuskulatur hjälper axeln att naturligt finna ett bättre läge. Utfall med benhårt fokus på att hålla magen spänd, höften neutral (inte "svansen inrullad") och höfterna i jämnhöjd ger en kanonskön stretch i höftböjarna, samtidigt som liksidigheten tränas. Var noga med hållningen när du ändå tränar, så får du dubbel träning, och dubbel styrka!
Lycka till!
Kram,
Annica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar